Een koel huis zonder muggen: zo pak je dat aan!

Het is weer zomer en wat is het warm! Het is natuurlijk heerlijk om lekker buiten in de tuin te zitten tot ‘s avonds laat, maar wanneer je weer naar binnen gaat is het wel zo fijn als het lekker koel is. Naast dat je natuurlijk een airco kunt kopen, zijn er gelukkig ook goedkopere manieren om je woning koel te houden en daarnaast ook vrij van muggen te houden!

Doe overdag alle ramen en deuren dicht

Het is belangrijk om de zon overdag niet binnen te laten. Hoewel het misschien tegen je natuur in gaat en het raar voelt om met deze hitte alle ramen en deuren dicht te houden, is dat toch het slimste. Heb je rolluiken? Doe deze dan ook dicht! Deze houden de hitte goed buiten en de koelte binnen. Wanneer de zon niet meer op je woning staat en het ‘s avonds begint af te koelen, kun je alles open zetten. Het kan dan lekker doorwaaien en zo zal de temperatuur in huis zeker dalen.

Het huis door laten waaien: en de muggen dan?

De zomer gaat niet alleen gepaard met hitte, maar natuurlijk ook met muggen. En hoewel het heerlijk klinkt om ‘s avonds alle ramen en deuren open te zetten en de boel te laten doorwaaien, kan daar ook een nadeel aan zitten: muggen die naar binnen komen! Er is vast nog wel ergens een lampje aan in huis en daar komen ze op af. Voor je het weet heb je er tientallen binnen zitten, wat natuurlijk heel vervelend is.

Daar is gelukkig wat aan te doen. Schaf horren aan! Voor ieder raam of deur is wel een hor te vinden. Zo kun je bij ons terecht voor zowel een hor voor een naar binnen draaiend raam als een hor voor een naar buiten draaiend raam. Veel mensen denken dat het niet mogelijk is om een hor voor een naar buiten draaiend raam te zetten, maar niets is minder waar. Daarvoor zijn gewoon voorzethorren of raamrolhorren! Daarnaast vergeten veel mensen ook de deuren, en dan vooral de deur naar de tuin toe. Zorg ervoor dat hier ook een goede hor voor zit, want in de zomer zet je deze natuurlijk graag open. Wanneer je een enkele deur of een schuifpui hebt, kun je kiezen voor een plissé hordeur. Heb je grote, openslaande deuren, dan kun je beter kiezen voor een dubbele plissé hordeur waarbij de sluiting in het midden zit. Zo kun je makkelijk naar binnen en naar buiten lopen, zonder dat de muggen je achtervolgen.

Andere tips om de hitte buiten de deur te houden

Je kunt je huis dus koel houden door alles dicht te houden, maar wat veel mensen vergeten is dat de temperatuur dan toch kan stijgen doordat ze de hitte zelf binnen creëeren. Ga geen uitgebreide maaltijd koken, maar kies voor een verfrissende salade. Gebruik ook de oven niet, die kan er al snel voor zorgen dat de temperatuur in huis zo’n 2 graden stijgt! Ook strijken en stofzuigen kun je beter even uitstellen. Deze apparaten stoten veel warmte uit en zorgen ervoor dat je huis nog warmer wordt.