Hoe behandel je een muggenbeet?

De meeste mensen vinden muggen ontzettend irritant. Buiten het feit dat ze vervelend om je hoofd heen zoemen, is het hebben van een muggenbeet ook erg vervelend. Daarom hebben we het in dit blog over het behandelen van een muggenbeet.

Hoe kun je muggenbeten voorkomen?

Voordat we het gaan hebben over het behandelen van een muggenbeet kunnen we het eerst het beste hebben over het voorkomen van de beet. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. De eerste tip die we je kunnen geven om muggenbeten te voorkomen is het aanschaffen van een goede inzethor. Een goede hor houdt muggen en andere insecten buiten en kan het hele jaar door in je raam blijven zitten. Ook in de winter zijn er namelijk muggen, al weten veel mensen dit niet. Een klamboe is natuurlijk ook een goede optie als je de muggen maar niet van je af kunt slaan.

Hoe zorg je ervoor dat je muggenbult snel weggaat?

Ben je helaas toch gebeten door een mug? Dan is het vooral zaak om niet aan de beet te krabben, hoe verleidelijk dit ook is. Krabben verergert de jeuk namelijk enorm. Daarbij zorgt een open wondje ervoor dat de beet minder snel geneest. Je kunt het beste een pleister over de beet heen plakken. Ook kun je een crème op de beet smeren die verkoelt. Het bekende kruisje zetten op de muggenbult is een tijdelijke oplossing. Jeuk is namelijk erger dan pijn. Door met je nagel een kruisje op je bult te zetten, creëer je tijdelijk pijn in plaats van jeuk. Een muggenbeet is gelukkig niet gevaarlijk. Prettig is het zeker niet, maar buiten jeuk en pijn kan het eigenlijk geen kwaad. Dit is een ander verhaal als je allergisch bent voor muggenbeten of als je wordt gebeten door een mug die een ziekte op je over kan brengen, zoals een malariamug. Gelukkig komen er in Nederland vrijwel geen ziektes meer voor die kunnen worden overgebracht door muggen.

Waarom steken muggen mij?

Waarschijnlijk heb je jezelf wel eens afgevraagd waarom muggen niet iedereen steken. Dit heeft een hele logische verklaring. Muggen komen namelijk af op lichaamsgeur. Muggen zijn hier erg selectief in. Het heeft te maken met de hoeveelheid aminozuren op je huid. Sommige zuren ruiken beter dan anderen voor muggen, waardoor de ene persoon wel en de andere persoon niet wordt gestoken.

Hoe kun je muggen vangen?

Het is helaas gebleken dat het verjagen van muggen met een citronella-lucht of een hoge pieptoon geen zin heeft. Een van de oplossingen is dus simpelweg de mug vangen en doden. Je kunt dit het beste doen door het licht uit te doen en te wachten tot de mug actief wordt. Vervolgens doe je het licht aan en zal de mug snel een plekje zoeken om stil te gaan zitten. Dit is jouw kans om toe te slaan.

Hoeveel muggen zijn er in Nederland?

In Nederland zijn tientallen muggensoorten te vinden, waaronder enorm veel soorten steekmuggen. Deze steekmuggen slaan vooral in de nacht toe, ze bijten je om vervolgens je bloed op te zuigen. Alleen bevruchte vrouwtjes onder muggen bijten. Voor de ontwikkeling van eitjes is bloed van zoogdieren namelijk noodzakelijk. Af en toe leeft er een exotische mug in Nederland, maar gelukkig kunnen dit soort muggen zich hier nooit vestigen. Een exotische mug die in Nederland leeft is de Aziatisch bosmug, maar de kans is minimaal dat deze mug ziektes kan overbrengen.

Een inzethor van Horrentotaal.nl

Muggen zijn dus erg vervelend en een muggenbeet is al helemaal geen pretje. Wil jij jezelf weren tegen vervelende muggen? Dan heeft Horrentotaal.nl perfect passende horren voor in huis. Voorkom muggenbeten en neem een kijkje op onze website.