Een hor met pollengaas: ideaal voor hooikoortspatiënten

Horren zijn natuurlijk ideaal om insecten buiten te houden, maar tegenwoordig zijn er ook horren die pollen tegenhouden! Een hor met pollenwerend gaas zorgt ervoor dat er geen pollen meer binnen kunnen komen, waardoor je binnen geen last meer hebt van hooikoorts klachten zoals opgezette ogen en niezen. Er zijn echter wel een aantal dingen waar je op moet letten bij het aanschaffen van pollengaas. Wij vertellen je er graag meer over!

Niet iedere hor is pollenwerend

Er zijn mensen en fabrikanten die beweren dat elke hor pollenwerend is. Dit is niet het geval; een normale hor houdt maar een paar procent van de pollen tegen. Er komt dus nog een zeer groot deel gewoon naar binnen! Heb je echt veel last van hooikoorts, dan zul je het verschil met een normale hor niet merken. Pollenwerend gaas voor in je hor houdt meer dan 99% van de pollen tegen! Het is namelijk een zeer fijn geweven gaas. Dit gaas is wel iets minder luchtdoorlatend dan standaard gaas, maar je profiteert nog steeds van een frisse woning zonder dat je last hebt van insecten of hooikoorts klachten!

Waar moet je op letten als je graag een hor met pollengaas wil?
Zoals we al aangaven, moet je wel op een paar dingen letten als je geïnteresseerd bent in een hor met pollenwerend gaas:

  • Niet in elke hor is het mogelijk om pollenwerend gaas te zetten. Het is enkel mogelijk om dit gaas in vaste horren te zetten, zoals inzethorren. Het is wel mogelijk om het gaas in rolhorren te zetten, maar dan bereik je het tegenovergestelde. Pollen blijven namelijk aan de buitenkant van het speciale gaas plakken, en als de hor wordt opgerold dan worden de pollen tussen het gaas gedrukt, waardoor de pollen zo weer naar binnen komen; dat is natuurlijk het tegenovergestelde van wat je graag wil en het pollengaas verliest zo volledig zijn functie.
  • Heb je eenmaal pollengaas in je horren laten zetten? Zorg er dan voor dat je de kamer waarin je het gaas hebt hangen, helemaal hebt afgesloten of voor elke raam in de desbetreffende kamer pollengaas voor het raam hebt zitten. Doe ook de deuren dicht; anders kunnen de pollen alsnog op een andere manier binnenkomen en heeft het speciale horgaas geen effect meer.

Pollen in de lente en de zomer

Horren kunnen dus optimale bescherming bieden, voornamelijk in de lente en in de zomer. Niet alleen zijn er dan de meeste insecten maar ook is het pollengehalte in de lucht dan het hoogste. Als je hooikoorts of een pollenallergie hebt, dan is dat heel vervelend. Je wil juist van de lente en de zomer genieten, en niet constant moeten niezen! Ook in huis ben je niet veilig wat betreft pollen, maar met pollenwerend gaas in je hor dus wel. Zo hoef je ook niet constant allergie pillen in te nemen. Je kunt bijvoorbeeld op de Pollenradar van Buienradar zien hoeveel pollen er in jouw regio in de lucht zitten; erg handig!