Horren schoonmaken: hoe doe je dat?

Horren bieden in de zomer natuurlijk een echte uitkomst. Je kunt het in huis lekker door laten waaien, zonder dat er insecten of zelfs pollen binnenkomen. Helaas wordt het horrengaas op een gegeven moment ook vies, bijvoorbeeld door stof of insecten die eraan vast geplakt zitten. Het is wel zo fris om je horren daarom een keer in de zoveel tijd schoon te maken. Maar hoe kun je het best je horren schoonmaken? Deze vragen krijgen we veel in deze tijd van het jaar. We geven er graag antwoord op en geven je de beste tips.

Tip 1: gebruik de stofzuiger

Zit er een laag stof op je horren? Dan kan ook hier je stofzuiger de oplossing bieden! Je stofzuiger is er namelijk niet alleen om je vloer weer stofvrij te krijgen, maar kan ook je horrengaas weer helemaal stofvrij krijgen. Zeker als je gevoelig bent voor stof of huisstofmijt, is het slim om je horrengaas een keer in de zoveel tijd even te stofzuigen. Zet hiervoor niet de hele voet van je stofzuiger tegen het gaas aan, maar pak het liefst een opzetstuk met een borsteltje eraan. Dan krijg je meteen het stof dat vastgeplakt zit weer los en kun je het zo opzuigen.

Tip 2: gebruik een vochtige zachte borstel

is het stof weg nadat je het horrengaas gestofzuigd hebt, maar voelt de hor nog wat plakkerig aan? Dan kun je bijvoorbeeld een vochtige, zachte borstel gebruiken. Het is belangrijk dat dit een zachte borstel is. Als deze namelijk te hard is, kun je hiermee het horrengaas beschadigen en dat wil je natuurlijk voorkomen. Gebruik voor het vochtig maken van de zachte borstel lauw water zonder chemische schoonmaakmiddelen. Deze gaan namelijk meestal niet samen met het gaas en kunnen ervoor zorgen dat het gaas verkleurt of zelfs beschadigt.

Tip 3: hardnekkige vlekken verwijderen

Zitten er nog hardnekkige vlekken op je horrengaas en krijg je dat met enkel lauw water of een stofzuiger er niet vanaf? Dan is er nog een andere optie. Je hebt dan toch iets van schoonmaakmiddel nodig, maar dan wel iets wat je horgaas niet kan beschadigen. Je kunt dan kiezen voor poeder voor in de vaatwasser. Je kunt dit oplossen in lauw water, een spons hierin onderdompelen en hiermee vervolgens het gaas schoonmaken. Dan moet het zeker lukken!

Tip 4: maak niet alleen het horgaas schoon

Het is natuurlijk verstandig om een keer in de zoveel tijd je horgaas schoon te maken, maar er zijn ook andere onderdelen die je zeker ook schoon moet maken. Heb je bijvoorbeeld een rolhor, dan kun je siliconenspray gebruiken om de werking hiervan wat te versoepelen. De belangrijkste tip is om je horren gewoon mee te nemen in je wekelijkse schoonmaak routine.

Als je de rest van je woning schoonmaakt, pak je ook gewoon even je horren en plissé hordeur mee! Zo worden ze minder snel hardnekkig vies en kun jij blijven genieten van de verschillende voordelen van horren.