Wat te doen tegen hooikoorts?

Het is zomer en dan is het voor veel mensen ook weer zover; ze krijgen weer last van hooikoorts! Rode ogen, snotteren, niezen…. Het is allemaal erg vervelend. Gelukkig zijn er wel wat dingen die u kunt doen om het lijden te verlichten. Wij geven u graag wat tips tegen hooikoorts!

Wat u zelf kunt doen tegen hooikoorts

Er zijn heel veel dingen die u zelf kunt doen om de vervelende symptomen van hooikoorts te verlichten, zoals:

  • Kies voor horren met pollenwerend gaas. Niets is namelijk zo vervelend als binnen ook nog eens last hebben van hooikoorts. Dan wilt u natuurlijk gewoon, zonder problemen, lekker op de bank kunnen zitten. Door te kiezen voor horren met pollenwerend gaas, komen er geen pollen binnen en zal u dus ook minder snel last hebben van uw hooikoorts! Daarnaast kunt u met deze horren dus wel lekker de ramen open laten staan zodat er voldoende frisse lucht in huis komt.
  • Wanneer u jeukende ogen heeft, probeer dan niet in uw ogen te wrijven! Dit kan het alleen maar erger maken, door de pollen die eventueel aan uw handen zitten. Daarnaast kan teveel in uw ogen wrijven ontstekingen en andere irritaties tot gevolg hebben. Wat kunt u dan wel doen tegen die prikkende ogen? Maak een washandje nat met koud water en leg het op uw ogen. Dat zal veel verlichting bieden.  
  • U kunt ook elke dag een kopje thee met een theelepel honing drinken. In honing zit namelijk een klein beetje pollen, waardoor u daaraan op deze manier zou kunnen “wennen”. Doe dit echter niet wanneer u zeer gevoelig bent voor pollen, dit zou namelijk een hooikoorts aanval kunnen uitlokken.
  • Vermijd contact met sigaretten, verf, huisstof, parfum, haarlak, chloor en uitlaatgassen. Deze stoffen zijn erg prikkelend en kunnen uw symptomen alleen maar verergeren.

Medicijnen tegen hooikoorts

Mochten deze tips allemaal niet baten, dan kunt u ook altijd nog kiezen voor bepaalde medicijnen tegen hooikoorts. U hoeft niet altijd naar de dokter te gaan wanneer u last heeft van de symptomen van hooikoorts of wanneer u graag medicijnen hiertegen krijgt; deze zijn namelijk volop verkrijgbaar bij de drogist. De medicijnen die bij de drogist te verkrijgen zijn, zijn cromonen en antihistaminica. Cromonen, ook wel bekend als Prevalin, leggen een beschermlaag rond de cellen die hyperreactief zijn op het stuifmeel en moeten dagelijks genomen worden. Antihistaminica werken sneller. Deze medicijnen blokkeren histamine, het stofje dat vrijkomt bij een allergische reactie wanneer blaasjes in cellen in de neus geïrriteerd raken door het stuifmeel. Deze kunnen gebruikt worden wanneer u een hooikoortsaanval heeft, maar het kan ook preventief gebruikt worden wanneer u het elke dag slikt.

 

Daarnaast zijn er nog neussprays en oogdruppels, vaak kunt u deze wel krijgen via de huisarts. Wanneer de symptomen een zodanig erge vorm aannemen, is het wel slim om even naar de huisarts te gaan. Zo kunt u wellicht wat sterkers krijgen na een onderzoek.