Wespen bestrijden doe je zo

Muggen in huis zijn heel vervelend. Maar er zijn nog meer insecten die je liever niet in huis wil hebben. Wespen zijn nare beesten en wil je vooral niet in huis hebben! Natuurlijk kun je je in huis beschermen door horren voor de ramen en deuren te plaatsen, zodat ze niet naar binnen kunnen vliegen. Maar hoe kun je op andere plekken wespen bestrijden? Wij geven je de beste tips.

Een wesp komt op je af: wat moet je doen?

Je kent het wel, je zit lekker buiten en ineens komt een wesp de boel vervelen. Iedereen reageert op een andere manier, en daar heeft iedereen altijd wel wat over te zeggen. Het is goed om te weten dat de wesp, hoewel dat soms wel zo overkomt, niet langs komt om jou te vervelen, maar vooral omdat hij wat zoetigs geroken heeft. En dat vinden ze lekker! Het is dan ook belangrijk om rustig te blijven en niet wild om je heen te gaan slaan. De wesp komt niet voor jou, dus je hoeft er ook niet bang voor te zijn. In inderdaad, wanneer je wel wild om je heen gaat slaan, komt de wesp juist achter je aan. Dus hoewel dat misschien je eerste reactie is, is het niet de meest slimme reactie!

Hoe kun je wespen uit je buurt weren?

Wespen wil je in ieder geval niet in huis hebben. Daarom is het slim om, voornamelijk op de slaapkamer, raamhorren aan te schaffen. Maar, vergeet ook je deuren niet. In de zomer staat de deur naar de tuin natuurlijk constant open, waardoor het voor wespen en ander ongedierte erg makkelijk wordt om in en uit te vliegen en dus jou te vervelen of zelfs te steken! Dat moet natuurlijk voorkomen worden. Daarom kun je ook kiezen om hordeuren te plaatsen, zo ben je binnen altijd beschermd tegen wespen. Maar hoe doe je dat buiten? Veel mensen kiezen ervoor om een wespenval te maken. Dit kun je doen door een plastic fles doormidden te snijden. Vul deze met zoete ranja en doe de tuit, zonder dop, goed in de fles. Zo vliegen de wespen erin, zonder dat ze er weer uit kunnen; ideaal!

Ook kun je er met bepaalde geuren voor zorgen dat de wespen uit je buurt blijven, bijvoorbeeld wanneer je lekker in de tuin wil barbecuen. Zo kunnen wespen niet goed tegen de geur van kruidnagel, azijn, sinaasappels, citroenen, uien, koffie en wierook. Zo zie je wel eens dat mensen een schaaltje met azijn en kruidnagels op tafel zetten, of een citroen vol steken met kruidnagels.

Wat te doen als je toch gestoken bent?

Ondanks dat je er alles aan doet om wespen te bestrijden, kan het natuurlijk voorkomen dat je toch gestoken wordt. Als je niet allergisch bent voor wespensteken, is er vaak ook niet veel aan de hand; behalve dat het natuurlijk wel heel vervelend is! Het kan namelijk erg pijn doen. Je kunt het gif proberen uit de wond te zuigen. Haal daarna meteen iets om te koelen. Koel de plek het liefst een paar uur lang, zo vermindert de zwelling, de pijn en de jeuk. Daarnaast kun je ook altijd nog Azaron op de beet smeren, dit gaat de jeuk tegen. Wanneer je allergisch bent voor wespensteken, moet je echter na een beet wel direct de huisarts waarschuwen.