Hoe voorkom je muggen in huis?

Iedereen heeft er weleens last van, muggen in huis. Dit wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Het lijkt alsof het altijd dezelfde mensen zijn die gestoken worden, wat vervelende jeukende bultjes oplevert. Daarnaast kunnen muggen je slaap flink verstoren door het constante gezoem rond je oren. Er zijn verschillende manieren om dit leed te voorkomen, en muggen buitenshuis te houden. Met de volgende handige trucs voorkom je dat je in de zomer extreem veel muggen in huis hebt!

Inzethorren tegen muggen

De allerslimste oplossing voor het voorkomen van muggen in je huis is natuurlijk het laten plaatsen van inzethorren. Hiermee voorkom je echt dat muggen je huis binnendringen, terwijl je lekker alle ramen open kunt laten staan. Er zijn veel verschillende soorten horren, en ook als uw raam afwijkende maten heeft, kunt u een inzethor laten maken en plaatsen. U kunt namelijk gemakkelijk een hor op maat laten maken! U kunt zelf de maten opnemen en deze doorgeven, waarna de inzethor voor u geheel op maat gemaakt wordt. Zorg je ervoor dat alle ramen en deuren in huis voorzien zijn van een hor, dan maakt de mug geen kans! Het is hierbij wel belangrijk dat je ook denkt aan alle kleine raampjes, bijvoorbeeld het WC-raampje dat open staat, of het zolderraam. Deze ramen worden nog vaak vergeten en ook daar kunnen natuurlijk muggen naar binnen komen.

Andere tips tegen muggen in huis

De beste manier om muggen buitenshuis te houden, is toch echt het plaatsen van horren. Mochten er toch muggen binnengekomen zijn, dan kun je bijvoorbeeld deze tips volgen:

  • Gebruik DEET. Dit is een chemische stof die verwerkt is in bijvoorbeeld een lotion of spray die je op jezelf kunt aanbrengen, maar op bijvoorbeeld het hoofdbord van je bed kunt spuiten. Er zijn mensen die liever geen DEET gebruiken, omdat het chemische bestanddelen heeft. Er zijn ook verschillende natuurlijke middelen die je tegen muggenbeten kunt gebruiken, maar deze hebben niet allemaal dezelfde werking.
  • Koop een muggenlamp. Een muggenlamp is niet het meest diervriendelijke middel tegen muggen, maar wel zeer effectief. Het straalt blauw UV-licht uit, waar muggen en andere insecten op afkomen. Hier zit een elektrocutierooster in, wat de insecten direct elektrocuteert zodra ze hierbij in de buurt komen.
  • Koop een klamboe. Een klamboe is ook zeer effectief tegen muggen. Mochten er al muggen binnen zitten, dan kun je je bed een mugvrije zone maken door middel van een klamboe. Zorg er wel voor dat de klamboe helemaal tot op de grond valt, anders kunnen de muggen er onderdoor vliegen.
  • Gebruik een elektrische vliegenmepper. Dit werkt beter dan een gewone, want deze brengt vaak veel wind met zich mee, waardoor de mug doorheeft dat je wil gaan slaan en wegvliegt. Met een elektrische vliegenmepper hoef je de mug ook niet op een oppervlakte te slaan, je kunt deze gewoon in de lucht tegen de mug aanhouden, waarna deze geëlektrocuteerd wordt.

Fabeltjes over het bestrijden van muggen in huis

Muggen zijn erg vervelend, en daarom heeft iedereen zo zijn middeltjes om er wat tegen te doen. Echter zitten er ook heel wat fabels tussen, en moet je dus niet alles geloven. Wij zetten een aantal fabeltjes voor je op een rij:

  • Citronella. Dit is een etherische olie uit Azië en het staat erom bekend dat het muggen zou afweren. Echter is dit nooit wetenschappelijk bewezen. Het zou muggen wel degelijk afweren, maar op zeer kleine schaal. Denk aan een straal van 1 tot 2 centimeter om de plek waarop je gespoten hebt; op alle andere plekken kun je dus nog gewoon gestoken worden.
  • Muggen komen op licht af. Veel insecten worden aangetrokken door licht, maar dit geldt niet voor muggen. Dus ook als je je raam open hebt staan en je licht uit hebt, komen muggen gewoon naar binnen.
  • Knoflook en alcohol. Veel mensen zeggen dat als je veel knoflook eet of alcohol drinkt, muggen je dan niet steken. Ze zouden afgeschrikt worden door de geur die dan uit je poriën komt, maar ook dit is nooit wetenschappelijk bewezen.