Een hor repareren? Dat doe je zo!

Horren zijn hele handige hulpmiddelen. Het goed ventileren van je woning is namelijk erg belangrijk. Maar bij het openzetten van ramen en deuren kan er vuil en, nog erger, ongedierte naar binnen komen. De ramen dan maar dichthouden? Dat is natuurlijk ook geen optie! Vooral in de zomer is het heerlijk om de ramen open te zetten. Maar laat de zomer nou net ook het insectenseizoen zijn. Een groot deel van de mensen is bang voor insecten en ander ongedierte, dus dan komt een hor erg goed van pas! Maar hoe onderhoud je je hor nou het beste? En als deze kapot gaat, hoe kun je dan zelf je hor repareren? Dat leggen we je uit in dit artikel!

Hor onderhouden

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om je hor goed te onderhouden. Horgaas kan bijvoorbeeld het beste schoon worden gemaakt met een vochtige doek of met een stofzuiger met opzetborstel. Op deze manier kun je het stof verwijderen. Plisségaas kun je ook afspoelen met leidingwater. Zo houd je je horren lekker schoon! Ook is het belangrijk om de bewegende onderdelen van je hor vrij te houden van vuil. Hiermee bedoelen we onder andere het frame en de rails. Ook profielen waar de hor langs glijdt zijn belangrijk om af en toe te reinigen. Doe dit ook met de stofzuiger of met een zachte borstel. Als het vuil is aangekoekt, mag er ook een beetje lauw water worden gebruikt. Is je hor schoon? Droog deze dan grondig af. Het is wel belangrijk om uit te kijken met zeep, want je wil niet dat bepaalde onderdelen gaan verkleuren.

Voor het inspuiten van de rails gebruik je siliconenspray. En heb je een hor met rubber aan de onderlat? Dan kun je deze in de winter het best insmeren met zuurvrije vaseline. Zo voorkom je het vastvriezen van je hor.

Hor repareren

Heb je per ongeluk een gat in de hor gemaakt? Of zijn je katten flink bezig geweest met de hor? Dan wil je dat het gat in je hor zo snel mogelijk wordt gerepareerd. Zo kun je je huis weer lekker ventileren zonder last te krijgen van ongedierte. Een hor repareren kun je vaak prima zelf doen. Vooral een kleine hor reparatie is geen probleem. Maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe je deze reparatie moet uitvoeren. Een heel klein gaatje kun je repareren door de losgekomen draadjes bij elkaar vast te houden en vast te zetten met bijvoorbeeld een beetje transparante nagellak. Is het gaatje wat groter? Dan kun je met naald en draad een stukje oude hor over het gat naaien. Dit is natuurlijk niet de mooiste oplossing. Gebruik bijvoorbeeld visdraad om het naaiwerk zo min mogelijk te laten opvallen. Heb je een vaste hor met een gat? Ga dan eens langs de bouwmarkt. Hier hebben ze vaak losse rollen met gaas die je kunt gebruiken om het gaas te vervangen. Een plisséhor, plissé hordeur repareren of rolhor repareren is helaas niet zelf mogelijk. Deze horren zul je in het geheel moeten vervangen als ze kapot zijn gegaan. De koorden van een plisséhor kun je daarentegen wel zelf vervangen!